Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron?
Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek!
Z tej książki dowiesz się m.in:
·Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii?
·Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje?
·Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu?
·Czym się różni tempura od furai?
·Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach?
·Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?
Format:15.8 x 21.5 cm
Oprawa:miękka ze skrzydełkami
Liczba stron:352
ISBN:9788383174914
Dane kontaktowe producenta:
Pascal, Zapora 25, 43-382 Bielsko-Biała, Polska, e-mail: pascal@pascal.pl